Rineke Roosenboom wint schrijfbeurs!

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het stipendium voor theaterauteurs – TheaterTekstTalent 2020 – toegekend aan Rineke Roosenboom van iona&rineke.

De toneelschrijfster ontvangt een bedrag van €12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst én € 22.500 voor de uitvoering ervan. De uitreiking vindt plaats tijdens het Bellevue Schrijversweekend op 8 februari in Theater Bellevue. Het Utrechtse muziektheatergezelschap iona&rineke is de komende twee jaar verbonden aan het talentontwikkelingsprogramma van Standplaats Utrecht.

Rineke studeerde af aan de opleiding Writing For Performance op de HKU. Ze schreef teksten voor onder andere toneelgroep ECHO, de VPRO, Orkater en Oerol. Met iona&rineke maakt zij fictief documentair theater met een spannende combinatie van nieuw geschreven live-muziek en teksten.

Roosenboom ontvangt de beurs voor de uitwerking van haar ingediende concept voor het toneelstuk Small Bangs. De jury is vol lof over de synopsis en de aangeleverde scènes en prijst de uitwerking van het taalgebruik van de personages, de geschapen verbeeldingsrijke wereld en de relevantie van het thema. De jury ziet Small Bangs als ‘een unieke, spannende, evocatieve en stijlvolle tekst met veel potentie en ruimte voor uitdaging als de tekst wordt opgevoerd.