iona&rineke

Iona&Rineke

“Als jong Utrechts muziektheatergezelschap gaan wij op zoek naar een werkwijze die bij ons past en willen wij ons duidelijker profileren in de stad door duurzame samenwerkingen te creëren met Utrechtse organisaties en festivals. Utrecht heeft een bloeiende muziekscene, en met veel literaire initiatieven ook een schrijversscene. Als gezelschap waarbij muziek en tekst de belangrijkste pijlers zijn, hebben wij als missie om deze twee werelden en diens publieksgroepen met elkaar te verbinden.
We gaan bij Standplaats experimenteren met ervaringstheater als inspiratiebron om een meer immersieve beleving te creëren, waarbij het publiek niet traditioneel in een zaal zit te kijken, maar zich in de wereld van de voorstelling bevindt. We willen zoeken naar manieren waarop we binnen onze theatervorm, spelend met fictieve en documentaire elementen, het publiek meer als onderdeel van de voorstelling kunnen laten fungeren.”

“Tekst en muziek vormen onze basis, bij Standplaats Utrecht willen we experimenten met elementen van ervaringstheater.”

Biografie

iona&rineke is een Utrechts muziektheatergezelschap dat met haar radicale én hoopvolle boodschap een deuk in de wereld wil slaan. Met een combinatie van nieuwe muziek en tekst creëren de makers een wereld waarin realiteit en fantasie feilloos in elkaar overlopen. Iona Daniel en Rineke Roosenboom vormen als schrijvers, makers en spelers samen met zakelijk/productieleider Merel Hobrink de kern van het gezelschap. Bij iedere voorstelling werken ze samen met een muzikant of band, regisseur en vormgever die passen bij het onderwerp of de vorm van het project.


Voor iona&rineke is de combinatie van tekst en muziek meer dan de som der delen: de onontkoombaarheid van muziek versterkt de tekst, terwijl de inhoud van de tekst meer diepte en betekenis geeft aan de muziek. Als makers zijn ze gefascineerd door mensen die niet mee kunnen in de massa en daarom hun eigen ‘werkelijkheid’ creëren, waarna ze door de heersende groep weg worden gezet als raar of gek. Door hen een podium te geven, willen iona&rineke de vastgeroeste normen van onze maatschappij bevragen. In eerder werk verdiepten iona&rineke zich o.a. in leden van een sekte, doomsday preppers en fans.


“We spelen een spel met manipulatie, met fictie en werkelijkheid. De code van onze voorstellingen is daardoor niet eenduidig. Dit zorgt voor een alerte kijkhouding: je kan niet veilig achteroverleunen, maar zit als een soort detective in de zaal, puzzelend over hoe je je tot dit verhaal moet verhouden. Zo verbinden we onze wereld aan onze toeschouwers, met als doel dat zij hun eigen denken over hun eigen wereld gaan bevragen.”

MEER MAKERS