Dit doen we

Standplaats Utrecht is een nieuw platform voor talentontwikkeling voor podiumkunstenaars. Het verbindt talentvolle theater- en dansmakers aan de stad Utrecht. Een samenwerking tussen vijf Utrechtse instellingen: Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, DOX, Het Filiaal theatermakers en SPRING. Hoofdkwartier van Standplaats Utrecht is Fort Blauwkapel. 

Talentontwikkeling

Standplaats Utrecht is een nieuwe creatieve broedplaats en platform voor talentontwikkeling voor talentvolle, diverse, interdisciplinair werkende theatermakers. Kunstenaars die met een blik op de stad en het theater van de toekomst gaan innoveren en ontwikkelen. 

Standplaats Utrecht biedt makers die een volgende stap willen zetten in hun artistieke en organisatorische ontwikkeling tweejarige ontwikkelingstrajecten aan. De makers kunnen dit traject zelf samenstellen met gebruik van de expertise van de vijf partners (Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, DOX, het Filiaal theatermakers en SPRING), gericht op hun eigen leerdoelen en op een duurzame verbintenis met en vestiging in de stad Utrecht. Met ontmoeting en verbinding als rode draad, zowel tussen de makers onderling, als met andere makers, organisaties en inwoners van de stad.

Ruimte, budget en begeleiding

De makers binnen Standplaats Utrecht krijgen een werkbudget en een eigen plek in Fort Blauwkapel waar ze hun werk verder kunnen onderzoeken en ontwikkelen. Ze worden gekoppeld aan en begeleid door de vijf partners (Het Huis Utrecht, Theater Utrecht, DOX, het Filiaal theatermakers en SPRING).

De partners functioneren als mentor en klankbord op het gebied van inhoudelijke, artistieke, productionele, marketingtechnische, zakelijke en organisatorische vraagstukken. Bovendien kan er gebruik worden gemaakt van diens faciliteiten en expertise. Door verbintenissen met andere culturele en maatschappelijke instellingen in de stad worden de makers twee jaar lang ondergedompeld in de culturele en creatieve infrastructuur van Utrecht.

Met connecties breed in de stad en met een eigen plek om te werken en te presenteren bouwt deze nieuwe generatie kunstenaars snel aan een eigen netwerk in de stad, van waaruit zij een zelfstandige beroepspraktijk kunnen opbouwen. 

Standplaats Utrecht wordt ondersteund door de Gemeente Utrecht.  “Met de start van Standplaats Utrecht kunnen we in gezamenlijkheid werken aan de ontwikkeling van nieuw talent in Utrecht. Dit om Utrecht als stad van makers op de kaart te zetten”, aldus Cobie de Vos, directeur Het Huis Utrecht.

Locatie

Het hoofdkwartier van Standplaats Utrecht is Fort Blauwkapel. Hier kunnen de makers gebruik maken van studio’s, (theater)zalen en kantoorruimte. Ook kunnen ze andere makers ontmoeten, hun werk ontwikkelen en dat op nieuwe manieren verbinden met de stad.

Fort Blauwkapel is één van de grootste forten van de Waterlinie. Het huidige fort werd ter plekke van oude versterkingen uit de 18e eeuw gebouwd en dateert uit 1818-1821. Het fort heeft tegenwoordig een klein bedrijventerrein en een natuurgebied.  Het gebouw wordt gebruikt voor en door de makers van Standplaats Utrecht én zo nu en dan opengesteld voor kunstenaars uit de stad.

Fort Blauwkapel was ooit de thuishaven van het Utrechtse theatergezelschap Growing Up in Public en bevindt zich aan de rand van de wijk Overvecht met aangrenzend een natuurgebied.